گچ کشاورزی
گچ کشاورزی سمنان
گچ کشاورزی
گچ کشاورزی برای بهبود تخلخل خاک
گچ کشاورزی برای شوری خاک
کاربرد گچ کشاورزی
گچ کشاورزی و خاک رسی

گچ کشاورزی

بر خلاف تصور عموم کاربرد گچ تنها در ساختمان سازی و فرایند های صنعتی یک کشور نیست. یکی از پرکاربردترین و مهمترین موارد استفاده از گچ در صنعت کشاورزی است. گچی که در صنعت کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد همان گچ خامی است که از معادن استخراج می شود.

گچ خام (سولفات کلسیم آبدار) با فرمول 2CaSO4.4H2O  (که به لحاظ دانه بندی و آنالیز، مورد تایید کشاورزی می باشند) به دلیل کلسیم، سولفور (گوگردی) و ریز مغذی های طبیعی دیگر که در ساختار خود دارد، سبب حفظ خاک و بهبود کیفیت آن می شود. گچ کشاورزی برای اصلاح ساختمان خاک، بر طرف کردن شوری خاک (جدا کردن سدیم از ریشه)، افزایش نفوذپذیری و تخلخل خاک، تامین اکسیژن مورد نیاز ریشه، تنظیم PH، بهبود و افزایش استحکام خاک، حفظ رطوبت خاک، حفظ عناصر غذایی خاک، رفع کمبود کلسیم و گوگرد، بهبود و افزایش کیفیت محصول نهایی، ضد عفونی کردن خاک، جلوگیری از رشد عوامل بیماری زا در خاک، برطرف کردن مسمومیت ناشی از کود شیمیایی مانند بور و… در زمان های مشخص در زمین های کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد.

گچ کشاورزی همان گچ خام (با آنالیز مورد تایید کشاورزی) است که از معادن به صورت سنگ خام استخراج می شود. این ماده در کارخانه ها بدون هیچ فرایند تکلیسی پودر شده، دانه بندی شده و در نهایت به صورت فله یا بسته بندی استفاده می شود.

خاک ماده ای طبیعی است و استفاده از مواد شیمیایی و کود های غیر طبیعی بر ساختمان و بهداشت آن تاثیر گذار است. این مواد شیمیایی سبب آلودگی آب و خاک شده و برای گیاه و نسل بشر مضراتی را به همراه دارند. به همین دلیل دانشمندان و کشاورزان همواره به دنبال راه حل هایی هستند تا از این آلودگی جلوگیری نمایند. امروزه گچ کشاورزی یکی از موثرترین، در دسترس ترین و از همه مهمتر طبیعی ترین اصلاح کننده خاک به حساب می آید که کاملا بدون ضرر برای خاک، گیاه و آب است.

تنها نکته ای که در انتخاب گچ کشاورزی اهمیت دارد، مواد و عناصر دیگری است که همراه گچ استخراج می شود. به عنوان مثال گچ خامی که حاوی نمک باشد و یا اهک آن از مقداری مشخص بیشتر باشد، نه تنها بهبود دهنده خاک نیست بلکه استفاده از آن نتیجه عکس به همراه خواهد داشت. خلوص گچ را در آزمایشگاه بر حسب میزان کلسیم و سولفور موجود در سنگ استخراج شده، می سنجند و درصد آهک و سایر نا خالصی ها جدا سنجیده می شود. هر چه درصد ناخالصی ها کمتر باشد کیفیت گچ کشاورزی فرآوری شده بالاتر است.

 مثال دیگر در انتخاب گچ کشاورزی مرغوب، نسبت کلسیم به منیزیم بوده که باید بالاتر از نسبت 70 به 1 باشد. به طور کلی گچ کشاورزی که کلسیم بیشتر دارد مرغوب تر است. 

میزان سدیم خاک را با شاخصی به نام SAR نشان می دهند. هر چه عدد این شاخص بالاتر باشد شوری خاک بیشتر و برای کاهش و رفع آن نیاز به گچ کشاورزی بیشتری می باشد. پس از اضافه کردن گچ کشاورزی به خاک و هم زدن آن با خاک نیاز به یک آبیاری سنگین است، این آبیاری باعث حل کردن کلسیم و سولفور موجود در گچ کشاورزی شده و این مواد معدنی به عمق خاک نفوذ کرده و سولفور موجود در گچ با سدیم چسبیده به ریشه گیاه ترکیب شده و سدیم را از ریشه گچ جدا می کند. طی این فرایند شوری خاک کاهش یافته و  گیاه از مضرات شوری خاک در امان می ماند. قابل ذکر است سولفور (گوگرد) باعث تنظیم PH خاک از قلیایی به سمت اسیدی می باشد. 

خاک های کشاورزی به علت استفاده مکرر از کودهای شیمیایی، کمبود بارش های فصلی و خشکسالی و استفاده از آب های  شور برای آبیاری، به سمت قلیایی شدن پیش رفته اند. برخی از گچ های کشاورزی با توجه به داشتن PH زیر 7 سبب تنظیم PH کلی خاک شده و که این فاکتور برای رشد گیاه حیاتی می باشد.

نکات ذکر شده در بالا اهمیت هر چه بیشتر گچ کشاورزی مرغوب را نشان می دهد. حال باید توجه داشت که تمامی معادن گچ ویژگی های ذکر شده در بالا را ندارند و در صورت استفاده نمی توان نتیجه مطلوب را انتظار داشت. در مجموعه معادن ما تنها یکی از آن ها دارای تمامی این ویژگی ها است. 

در برخی از کشورهای پیشرفته دنیا تنها از گچ خام برای گچ کشاورزی استفاده نمی کنند. در برخی موارد از کریستال ژیپس (کریستال گچ خام) به صورت پودر شده یا دانه بندی خیلی ریز استفاده می کنند. همانطور که می دانید کریستال گچ خاک هیچ گونه ماده معدنی به غیر کلسیم سولفات در ساختار خود ندارد. 

برای دریافت آنالیز و یا تهیه گچ کشاورزی مرغوب با ویژگی های ذکر شده در بالا می توانید با خط مستقیم 09121319065 تماس حاصل فرمایید. 

قیمت گچ کشاورزی سمنان

قیمت گچ کشاورزی سمنان بر اساس  مرغوبیت دانه بندی و آنالیز آن تعیین می شود. گچ کشاورزی عموماً به صورت پودری در بازار موجود است و قابلیت حل شدن در آب را دارد.  این محصول علاوه بر بسته بندی به صورت فله نیز به فروش می رسد و فقط به صورت دانه بندی مناسب قابلیت استفاده دارد.

به طور کلی قیمت گچ کشاورزی نسبت به دیگر نهاده های شیمیایی ارزان قیمت تر است. اما آنچه که این نهاده ارزان را با ارزش تر می کند خلوص آن و درصد عناصر موجود در آن است. خلوص گچ کشاورزی سمنان، ساختار ویژه آن، نسبت دقیق و درست عناصر معدنی و … جزء عواملی هستند که قیمت گچ کشاورزی را تعیین می کنند. گچ کشاورزی که از طرف ما برای شما ارسال می شود دارای آنالیز مورد تایید برای استفاده کشاورزی در باغات و مزارع می باشد و همچنین فرآوری و دانه بندی ان به گونه ای است که بیشترین اثر بخشی را از آن می توان انتظار داشت. 

برای دریافت آنالیز و قیمت گچ کشاورزی سمنان از درب کارخانه  به صورت عمده با بالاترین کیفیت را می توانید با واحد فروش مستقیم کارخانه  02333445393 تماس حاصل فرمایید.

هزینه ارسال و باربری

مزایای استفاده از گچ کشاورزی

*اصلاح ساختمان خاک و افزایش زهکشی : یکی از عناصر مهمی که در گچ کشاورزی وجود دارد کلسیم (Calcium (Ca)) است که سبب سبک شدن ساختمان خاک و نرم شدن آن می شود. این ماده معدنی با بهبود ساختمان خاک و نرم کردن آن نفوذپذیری را بهبود داده و بر رشد گیاه تاثیر مستقیم دارد.

مزایای گچ کشاورزی*حفظ رطوبت خاک : در عملیات پیش از کاشت زمین، ابتدا زمین را آبیاری کرده و در رطوبت مناسب به شخم زمین می پردازند. این ماده معدنی کمک می کند تا فاصله زمانی بین آبیاری و شخم کاهش پیدا کند. در زمان کشت گیاه با حفظ رطوبت خاک بازده آبیاری را افزایش می دهد. این ماده به نوعی پس از آبیاری از ایجاد حالت غرقابی جلوگیری می کند.

*افزایش اکسیژن ریشه : عنصر اکسیژن موجود در فرمول، کمی به تامین اکسیژن ریشه کمک می کند و از طرفی دیگر با اصلاح ساختار خاک به اکسیژن رسانی بیشتر به ریشه کمک می کند.

*دومین عنصر مهم در فرمول گچ سولفات (Sulfur (SO4) ) است که سبب جذب بهتر یون های موجود در خاک توسط گیاه می شود.

*تنظیم pH : سدیم یکی از عناصر موجود در خاک است که ph خاک را تنظیم کرده و در رشد گیاه اثر گذار است. گچ کشاورزی خود دارای PH زیر 7 است که سبب بهبود PH و کاهش سدیم موجود در خاک می شود. خاک های اسیدی یا قلیایی می توانند باعث کاهش بازدهی گیاهان شوند. گچ کشاورزی با افزایش آلکالینیته خاک و تعادل PH، محیطی مناسب برای رشد گیاهان ایجاد می کند و باعث افزایش بازدهی محصولات می شود.

*خاک هایی که درصد رس بالا دارند دارای یک لایه متراکم سطحی هستند. استفاده از گچ کشاورزی کمک می کند که میزان رس متعادل شده و این لایه از بین رود.

*برخی از خاک های زراعی در اثر استفاده از کود شیمیایی دارای مصمومیت عنصر بور شده و نیاز به شستوشوی دارد. در صورت استفاده از گچ کشاورزی این مصمومیت راحت تر برطرف شده و به میزان آب کمتری نیاز دارد.

*کاربرد بعدی که در ابتدای متن به آن اشاره شد، نسبت عنصر کلسیم به منیزیم در ساختمان خاک است. این ماده طبیعی این نسبت را به سمت کلسیم می برد.

*یکی دیگر کاربرد های مهم جلوگیری از رشد عوامل بیماری زا است. این کاربرد بر کیفیت محصول زراعی و محصولات باغی اثر مستقیم دارد.

*گچ چون ماده ای طبیعی و مفید برای خاک است به رشد موجودات مهم خاک نظیر کرم خاکی کمک می کند.

*یکی از مشکلات کشاورزان باغداران استفاده از کود حیوانی و بوی نا مطبوع آن است که با مصرف هم زمان گچ کشاورزی با کود این مشکل بر طرف می گردد.

* کاهش فرسایش خاک : فرسایش خاک یکی از چالش‌هایی است که کشاورزان با آن روبرو هستند. استفاده از گچ کشاورزی می‌تواند در کاهش فرسایش خاک مؤثر باشد. با افزودن گچ به خاک، ساختار خاک بهبود می‌یابد و از فرسایش جریان آب روی خاک جلوگیری می‌کند.

*حفظ مواد مغذیگچ کشاورزی به عنوان یک نگهدارنده عناصر غذایی عمل می‌کند. با افزودن گچ کشاورزی به خاک، عناصر غذایی را در خاک نگه می‌دارد و از شستشوی آن‌ها با آب جلوگیری می‌کند. این امر باعث افزایش در دسترس بودن عناصر غذایی برای گیاهان می‌شود و بازدهی آن‌ها را افزایش می‌دهد.

قبل از استفاده از گچ کشاورزی رعایت چه نکاتی ضروری است؟

برای استفاده بهینه از گچ کشاورزی و تاثیرگذاری بیشتر آن، قبل از استفاده بهتر است نکات زیر را رعایت کنید:

  1. آزمایش خاک

قبل از اعمال گچ کشاورزی، تست خاک انجام دهید. این تست میزان pH و غلظت عناصر غذایی در خاک را اندازه‌گیری می‌کند. این اطلاعات به شما کمک می‌کند تا مقدار و زمان صحیحی برای اعمال گچ کشاورزی را تعیین کنید.

  1. روش های کاربردی

برای اعمال گچ کشاورزی، می‌توانید از روش‌های مختلفی استفاده کنید. این شامل اسپری، پاشش دستی و میکس کردن گچ با خاک قبل از کاشت می‌شود. هر روش نیازمند تجهیزات و فناوری‌های مخصوص خود است. انتخاب هر یک از این روش ها بسته به نوع محصول، مساحت زمین کشاورزی یا باغ، میزان مصرف گچ در هکتار و … دارد.

  1. زمان و فرکانس

زمان و فرکانس استفاده از گچ کشاورزی نیز مهم است. بهتر است این کار را در فصل‌هایی انجام دهید که خاک خشک نباشد و زمانی که گیاهان در مرحله فعالیت فیزیولوژیکی نیستند. نکته قابل ذکر، برای حفظ تعادل pH خاک، می‌توانید از گچ کشاورزی به صورت مکرر و در فصول مختلف استفاده کنید و نیازی به رعایت زمانبندی نیست.

نحوه استفاده و زمان استفاده از گچ کشاورزی:

کشاورزان و باغداران معتقدند که بهترین زمان استفاده از کود های معدنی و شیمیایی زمانی است که گیاه در دوره خواب یا فعالیت کم ریشه است. این فرمول در مورد تمامی گیاهان صادق نیست. اینکه شما چه زمانی از این کود معدنی برای مزرعه خود استفاده کنید به ساختمان خاک و نوع گیاه کشت شده باز می گردد.

متداول است که این کود از اواسط پاییز تا اواسط زمستان به زمین داده شود. با توجه به نکاتی که در بالا ذکر کردیم این زمان برای گیاهی مختلف متفاوت است به عنوان مثال در گیاه این دوره گچ دهی پسته بسیار مناسب است اما برای گیاهی مانند زعفران دوره خواب ریشه متفاوت بوده و می توان در زمان دیگری صورت گیرد. اما قابل ذکر است اضافه کردن گچ کشاورزی در هر زمان تاثیر گذاری خود را بر خاک داشته و منع مصرف ندارد به عنوان مثال هر زمانی که گچ به خاک اضافه شود سبب بهبود شوری خاک، تخلخل و زه کشی بهتر خاک، تنظیم PH و … می گردد. در نتیجه در خاک هایی که نیاز به گچ کشاورزی دارند احتیاجی به صبر کردن برای بازه خاص زمانی نمی باشد.

کاربرد گچ کشاورزی سمنان

نحوه استفاده از این کود طبیعی نیز مانند زمان استفاده از آن به نوع گیاه و ساختمان خاک زراعی بستگی دارد. اما آن چیزی که مشترک است این است که کود باید بر سطح خاک پاشیده شود (نوع پاشش متفاوت است) و پس از آن یک آبیاری سنگین انجام شود. این آبیاری کمک می کند تا عناصر در آب حل شوند، به عمق خاک نفوذ کرده و جذب خاک و گیاه شوند. اگر آبیاری سنگین نباشد کود در سطح مانده و به اصطلاح کشاورزان شسته می شود. جهت بررسی دقیق تر نحوه استفاده می توانید به مقاله مراحل استفاده از گچ کشاورزی مراجعه کنید.

گچ کشاورزی کاربرد های مختلفی در زمین های زراعی دارد، بسته به نوع کاربرد و میزان مصرف، این ماده معدنی باید سالانه یا هر چهار سال یکبار تمدید شود. به عنوان مثال برای برطرف کردن شوری خاک و تنظیم PH باید چند سال متوالی این کوددهی انجام شود.  برای گرفتن سدیم از ریشه گیاه (کاهش شوری خاک) نیاز به 20 تا 25 تن گچ کشاورزی برای هر هکتار می باشد که این مقدار برای 4 سال کافی است مگر به دلایل اصلاح ساختار خاک بخواهیم به صورت سالیانه شارژ کنیم. 

علاوه بر زمین های کشاورزی در باغات نیز این کود بسیار کاربردی است. در باغات در دو طرف درختان میوه (سایه انداز)  گچ پاشیده می شود. نحوه استفاده این ماده معدنی در باغات به صورت پاششی و سطحی است و سپس نیاز به هم خوردن با خاک دارد و پس از آن نیاز به یک آبیاری سنگین دارد. 

گچ کشاورزی در باغات

 کاربرد اصلی گچ کشاورزی را مفصل بررسی کردیم اما لازم به ذکر است که مجدد یادآوری کنیم که هر چند که گچ کشاورزی با هدف تامین ریزمغذی های خاک، استفاده نمی شود اما ریزمغذی های موجود در برخی از گچ های کشاورزی مورد تایید برای بهبود گیاه و خاک بی تاثیر نبوده و بسیار مفید می باشد.

در مورد نحوه استفاده از این محصول صحبت کردیم و همچنین اشاره کردیم که از لحاظ زمان استفاده می توان گفت که این کود در هر فصلی از سال دارای کارایی بالا می‌باشد.

بعد از استفاده از گچ کشاورزی رعایت چه نکاتی ضروری است؟

برای بهره‌برداری بهتر از گچ کشاورزی، می‌توانید به راهنمایی‌های زیر توجه کنید:

1. دستورالعمل های کاربردی را دنبال کنید

همیشه مشاورران کشاورزی و تولیدکنندگان گچ، دستورالعمل برای استفاده از گچ کشاورزی دارند، قبل از استفاده و بعد از استفاده از گچ، بهتر است این دستورالعمل ها را رعایت کنید. مقدار و زمان استفاده مهمترین نکاتی هستند که به شما می گویند بهتر است از دستورالعمل خارج نشوید.

2. نظارت بر شرایط خاک

پس از اعمال گچ کشاورزی، به شرایط خاک دقت کنید. تغییرات pH و بازدهی گیاهان را نظارت کنید. در صورت لزوم، می توانید عمل گچ دهی را تکرار و یا تنظیمات و مقدار آن را تغییر دهید.

3. با سایر اصلاحات خاک ترکیب شود

گاهی اوقات، ترکیب گچ کشاورزی با سایر اصلاحات خاک می‌تواند نتایج بهتری را به ارمغان بیاورد. با مشاوره کارشناسان کشاورزی، می‌توانید بهینه‌ترین ترکیب را برای خاک خود پیدا کنید. البته برای رسیدن به این ترکیب مناسب آزمایش و آنالیز خاک امری ضروری است.

نکاتی ایمنی در استفاده از گچ کشاورزی

به طور کلی گچ ماده ای بی ضرر برای گیاه است و  چون ماده ای خنثی و ضد حساسیت می باشد برای انسان نیز بی ضرر است. اما بهتر است در محیط هایی که دارای وزش باد یا  گرد و غبار هستند از ماسک استفاده شود . به افرادی که مرتب با آن سر و کار دارند توصیه می شود در هنگام استفاده حتما از دستکش استفاده کنند (مانند خاک).

سوالات متداول 

1. آیا گچ کشاورزی می‌تواند مناسب برای همه نوع خاک باشد؟

بله، گچ کشاورزی برای انواع خاک‌ها مناسب است. با انجام تست خاک و مشاوره با کارشناسان، می‌توانید مقدار صحیح گچ کشاورزی را برای خاک خود تعیین کنید.

2. آیا استفاده از گچ کشاورزی می‌تواند به محصولات غیر آلی آسیب برساند؟

خیر، استفاده از گچ کشاورزی برای محصولات غیر آلی همچنین مناسب است. با رعایت دستورالعمل تولید کننده، می‌توانید از گچ کشاورزی برای بهبود کیفیت خاک و بازدهی محصولات استفاده کنید.

3. چگونه می‌توانم مقدار مناسب گچ کشاورزی را برای خاک خود تعیین کنم؟

برای تعیین مقدار مناسب گچ کشاورزی، بهتر است تست خاک انجام داده و با کمک کارشناسان کشاورزی مشورت کنید. آنها می‌توانند بر اساس ویژگی‌های خاک و نیازهای گیاهان شما، مقدار صحیح را تعیین کنند.

4. آیا گچ کشاورزی می‌تواند بر زمین‌های کشاورزی بزرگ مورد استفاده قرار گیرد؟

بله، گچ کشاورزی در زمین‌های کشاورزی بزرگ نیز می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد. با توجه به مقیاس و نیازهای خاک، می‌توانید بهینه‌ترین روش استفاده را انتخاب کنید.

5. گچ کشاورزی چه تأثیری بر رنگ و طعم محصولات کشاورزی دارد؟

استفاده از گچ کشاورزی تأثیری بر رنگ و طعم محصولات کشاورزی ندارد. گچ کشاورزی به طور عمده بر رشد و بازدهی گیاهان و کیفیت خاک تأثیر می‌گذارد و تغییری در رنگ و طعم محصولات ندارد.